top of page

voorjaarsconcert 2022

                      o.l.v.  Joost Geevers  

zo 20 maart, 2022   15:00 uur        MCO, Hilversum

Valentina Tóth treedt op als pianiste, zangeres en actrice

Eerbetoon aan

vrouwelijke componisten

  • Hildegard van Bingen

  • Clara Schumann

  • Louise Farrenc

  • Fanny Mendelssohn

Componeren is een vak voor mannen?  Onzin!  Veel muziekliefhebbers kunnen nauwelijks namen noemen van vrouwelijke componisten.  En dat moet veranderen, vindt het GSO.    Op zondagmiddag 20 maart speelt het orkest alleen muziek die geschreven is door vrouwen.  

Clara Schumann, Fanny Mendelssohn, Louise Farrenc en Hildegard van Bingen zijn de vier componisten in dit concert in het Hilversumse MCO-gebouw. Zangeres-actrice-pianiste Valentina Tóth werkt mee als soliste aan het concert.

2022-03-flyer-kl.png

De Middeleeuwse Hildegard van Bingen wordt gezien als de eerste componiste uit de geschiedenis die bij naam bekend is geworden, al was ze in haar tijd vooral bekend als abdis van een vrouwenklooster. De andere drie vrouwen hebben al tijdens hun leven -in de 19de eeuw- roem vergaard als musicus, al was het in wisselende mate en vaak niet voor hun composities. Schumann was een beroemd en virtuoos pianiste; Mendelssohn werd al als wonderkind aan de zijde van haar broer Felix geprezen, maar mocht van haar vader niet de muziek tot haar vak maken; Farrenc maakte vooral carrière als pianopedagoog aan het conservatorium van Parijs. Hun composities kregen veel minder aandacht en bleven decennia onder het stof liggen. Pas aan het eind van de twintigste eeuw kwam er meer stelselmatige aandacht voor vrouwelijke componisten.

Vrouwelijke componisten beperkten zich in de praktijk vaak tot het schrijven van kamermuziek of koorwerken. Daarom was het voor het Goois Symfonie Orkest wel een uitdaging om muziek te vinden die voor orkest geschreven was. Dirigent Joost Geevers en soliste Valentina Tóth maakten vervolgens een afwisselend theaterprogramma. Valentina draagt teksten voor uit brieven en dagboeken van de componisten, maar ze zingt ook enige liederen en ze speelt de solopartij in het pianoconcert van Clara Schumann.

... Philip Smet

bottom of page