zomerconcert 2023
o.l.v. Joost Geevers
zo 18 juni, 2022 16:00 uur
MCO, Hilversum
Muziek uit drie eeuwen bij het GSO
-
Fauré: Masques et Bergamasques
-
Geevers: Melos voor slagwerk en orkest
-
Jeroen Geevers, slagwerk
-
-
Beethoven: Symfonie Nº2 in D op.36
Alweer speelt het Goois Symfonie Orkest de première van een nieuwe compositie. Het gaat om een concert voor slagwerk en orkest, een zeldzaam verschijnsel onder de soloconcerten. GSO-dirigent Joost Geevers schreef het voor zijn broer Jeroen. Het Goois Symfonie Orkest speelt dit werk op zondagmiddag 18 juni in het MCO-gebouw in Hilversum. Op het programma staan ook werken van Ludwig van Beethoven en van Gabriel Fauré.

Beethoven’s Tweede Symfonie werd in 1803 ten doop gehouden. Met deze vernieuwende compositie maakte de 30-er Beethoven duidelijk dat hij zijn eigen weg volgde, eigenzinnig maar ondertussen op eenzame hoogte. Het werk wordt beschouwd als een vrolijk en opgewekt stuk, vergeleken bij zijn latere monumentale symfonieën. Toch is al duidelijk de hand van de meester te horen in dit stuk.
Ruim honderd jaar later schreef de toen inmiddels bejaarde Gabriel Fauré muziek voor een theatervoorstelling met zang en dans, in opdracht van Prins Albert I van Monaco. Deze muziek heeft hij in zijn suite ‘Masques et Bergamasques’ verzameld, waardoor het ook in de concertzaal kon worden uitgevoerd. Heerlijke Franse muziek, zowel voor orkest als publiek.
Weer een eeuw later componeerde Joost Geevers een soloconcert voor zijn jongere broer Jeroen. ‘We zijn vroeger samen begonnen in de harmonie van Geldrop,’ vertelt Joost. Jeroen speelde al vanaf het begin slagwerk, Joost speelde trombone. Beiden gingen ook naar het conservatorium om van hun hobby hun beroep te maken. En ze musiceren nog vaak samen, onder andere in het muziektheatergezelschap Neo-Fanfare 9x13.
GSO-dirigent Joost schreef voor zijn broer Jeroen, en voor zijn orkest het GSO, een ‘bijna helemaal nieuw’ concert met de titel Melos. Een verrassende titel voor een concert voor slagwerk, want slagwerk is toch vooral ritmisch? Joost legt uit: “Het is voornamelijk voor melodisch slagwerk geschreven, met de speelstijl van mijn broer in gedachten.” Joost noemt het werk zelf een beetje jazzy, vriendelijk atonaal en expressief. “Minder voor het hoofd en meer voor het gevoel.”
Het stuk duurt ruim een kwartier en daarin speelt de componist continu met één melodie. “De melodie ontstaat aan het begin van het stuk, maar dan duikt het al snel onder in de muziek,” vertelt Joost. “Op allerlei manieren duikt zij weer op, maar je hoort haar bijna nooit helemaal. Pas aan het eind komt de melodie terug, waar zij in de laagte te horen is. Langzaam komt zij naar boven, tot zij volop aanwezig is in het hele orkest.”
Muziek uit drie eeuwen op één middag. Het 40 jaar oude Goois Symfonie Orkest sluit met dit concert op 18 juni zijn jubileumjaar af.
... Philip Smet