top of page

zomerconcert 2022

                      o.l.v.  Joost Geevers  

zo 19 juni, 2022   15:00 uur        

MCO, Hilversum

GSO met Mozart en Brahms de zomer in

  • Brahms Symfonie Nº1 in c-klein op 68

  • Mozart Fluitconcert in G k.313

    • Mirjam van der Maas, dwarsfluit​

  • Mozart  Ouverture Idomeneo k.366

Twee van de grootste componisten staan op het programma van het GSO-zomerconcert: W.A. Mozart en Joh. Brahms. Het Goois Symfonie Orkest sluit hiermee het seizoen 21-22 af, een seizoen waarin deze vereniging weer stapje voor stapje de pandemie achter zich kon laten.

Hét grote werk van dit concert, de Eerste Symfonie van Brahms, vereist een groot orkest en veel uithoudingsvermogen van de musici. Brahms schreef het stuk toen hij al jaren componeerde. Hij heeft hij er bovendien meer dan tien jaar aan zitten schaven. Brahms was namelijk bang dat hij het succes van de Beethoven-symfonieën nooit kon evenaren. Uiteindelijk maakte hij vier van deze grote werken voor symfonie-orkest en ook hij wist zich hiermee onsterfelijk te maken.

2022-06-flyer-kl.png

Voor elk orkest zijn deze symfonieën een opgave, qua tijdsduur en inspanning, maar tegelijkertijd een enorm feest om te spelen. Voor de eerste lockdown stond dit werk al op het programma. Maar telkens moest het worden uitgesteld, onder meer omdat er anders teveel mensen in het repetitielokaal zouden zitten. Nu mag het gelukkig wel weer. Dubbel feest dus voor de leden van het Goois Symfonie Orkest en dirigent Joost Geevers.

Bijna een eeuw ouder dan de Brahms-symfonie zijn de twee werken van Mozart, die het orkest voor de pauze speelt. Mozart schreef de opera ‘Idomeneo’ toen hij ongeveer 24 jaar oud was. De ouverture voor deze opera vormt een sprankelende inleiding naar Mozart’s eerste fluitconcert. Hij schreef het drie jaar eerder dan Idomeneo, voor de welgestelde Nederlandse amateurfluitist Ferdinand Dejean. Dejean had meerdere werken bij Mozart besteld, die niet te moeilijk mochten zijn. Maar in de praktijk blijkt dit eerste fluitconcert alleen voor uitstekende professionele fluitisten speelbaar. Mirjam van der Maas speelde eerder met groot elan het fluitconcert van Francis Poulenc bij het GSO. Zij zal nu ook de solopartij van het Mozart-concert uitvoeren.

... Philip Smet

bottom of page